zonnepanelen

Het kostenplaatje van zonnepanelen

Er zijn nog steeds een aantal misverstanden omtrent het financiële kostenplaatje van zonnepanelen. Sinds begin dit jaar zijn er heel wat veranderingen gebeurd op deze markt. Vanaf dit jaar ontvangen mensen die een zonne-installatie plaatsen een premie. Deze is er enkel voor gezinnen die vanaf januari 2021 een installatie plaatsen op hun bestaande woning, met een bouwaanvraag van voor 2014. Voor gezinnen met een nieuwbouwwoning zijn er andere maatregelen. De premie bedraagt nooit meer dan 40% van de totale kostprijs met een limiet van 1.500 euro. Vanaf 1 januari 2022 zal het bedrag van deze premie dalen en deze zal enkel maar verder dalen.

De premie kwam er omwille van de afschaffing van de terugdraaiende teller. Voorheen liep je teller terug wanneer je meer elektriciteit opwekte dan je verbruikte, nu wordt deze overtollige elektriciteit op het net geplaatst. Voor deze ongebruikte opgewekte elektriciteit ontvang je wel een vergoeding, maar deze ligt toch wat lager dan de prijs die je betaald voor elektriciteit. Voor nieuwe installaties raden wij dus aan om het wat kleiner te bekijken. Zorg ervoor dat je eigen verbruik wordt gedekt en dat je amper tot niets op het net moet injecteren. Indien je reeds zonnepanelen hebt en je wekt meer op dan je verbruikt, raden we aan om een thuisbatterij te plaatsen. Met een thuisbatterij kan je de overtollige energie opslaan en deze benutten wanneer jij het zelf nodig hebt. Stel: je bent de volledige dag van huis en het is een zonnige dag. Je zonnepanelen produceren energie, maar er is amper verbruik in de woning, dan kan je deze geproduceerde energie opslaan en ‘s avonds benutten wanneer je thuis komt.

Premies 2021

De premie bedraagt 300 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 150 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.500 euro.

Wie bijvoorbeeld 14 zonnepanelen installeert met een equivalent van 4,25 kWp, ontvangt een premie van (4 x 300 euro) + (0,25 x 150 euro). Dat levert een totaalbedrag op van 1.237,50 euro.

Zijn zonnepanelen nog een slimme investering?

Ons antwoord blijft ja, maar we raden wel kleinere installaties aan. Je produceert nog steeds een groot deel van je eigen energie, energie die je niet moet aankopen. Het is ook belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de prijzen voor elektriciteit ook zullen stijgen. Daarnaast zet jij je ook actief in voor een duurzame toekomst.

Met de nieuwe installatiepremie schommelt de terugverdientijd rond de 9 jaar, maar dit is erg projectafhankelijk. Indien je optimaal gebruik wenst te maken van je zonne-installatie kan je een thuisbatterij installeren om je opgewekte elektriciteit op te slaan. Onze adviseurs geven je hiervoor persoonlijk advies. Op de thuisbatterijen wordt ook een premie voorzien, de premie is afhankelijk van de capaciteit. De premies zijn gemakkelijk aan te vragen via de website van Fluvius.

Wat met nieuwbouwwoningen?

Nieuwbouwwoningen komen niet in aanmerking voor de premie, maar genieten wel van andere voordelen. Indien de woning aan de BEN-normen voldoet, is er een vrijstelling van de onroerende voorheffing voorzien gedurende 5 jaar.

De combinatie van zonnepanelen en thuisbatterijen

Je opgewekte stroom wordt eerst en vooral gebruikt voor je eigen verbruik op dat moment, denk bijvoorbeeld aan je koelkast, diepvries, wasmachine, enzovoort.  Wanneer je minder verbruikt dan wat je opwekt, dan heb je een overschot aan opgewekte energie. Deze overschot wordt vervolgens op het net geplaatst. Hiervoor krijg je een vergoeding, ook wel injectievergoeding genoemd. Helaas is de vergoeding voor de geïnjecteerde energie lager dan de aangekochte energie. Wanneer je een thuisbatterij installeert kan je jouw eigen productie wat beter in de hand houden. Je opgewekte energie gaat nog steeds eerst naar de huidige verbruikers en de overschot gaat naar je thuisbatterij. Pas wanneer je huidig verbruik volledig gedekt is en je batterij is opgeladen, wordt je energie op het net geplaatst.

Er is geen one size fits all, een zonne-installatie is een individueel project waarbij wij jou bijstaan met persoonlijk advies.

Bij een eerste bezoek bekijken wij bijvoorbeeld naar de oriëntatie van het dak en hoe wij jouw zonnepanelen kunnen plaatsen om het grootste rendement te behalen.

Vraag je vrijblijvende offerte aan en één van onze adviseurs komt bij jou langs.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *