Wallbox laadpaal

Fiscaal voordeel voor laadpalen

Er zijn heel wat veranderingen gebeurd de laatste maanden op de markt van elektrische rijden. We zien steeds vaker elektrische wagens op de baan en onze infrastructuur dient zich hierop aan te passen. De laatste weken stromen de aanvragen voor laadpalen steeds vaker binnen en de aanvragen naar slimme laadpalen zullen enkel nog maar stijgen. Er is een grote markt aan laadpalen, op basis van ieders behoeften. Brever maakt het jou makkelijk en heeft het onderzoek naar de beste laadpaal al voor jou gedaan. Wij bieden enkel producten aan waar wij overtuigd van zijn en die tegemoet komen aan de behoeften van onze klanten.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor hernieuwbare energie en nood om de CO2-uitstoot te verlagen. Elektrische rijden is één van de oplossingen en één van de stappen naar een duurzame toekomst. Sinds 2021 zijn elektrische wagens al voor 100% aftrekbaar voor bedrijven. De fiscale aftrekbaarheid voor niet-emissievrij auto’s zal vanaf 2023 beginnen dalen om het doel voor 2026 te behalen. In 2026 zullen enkel emissievrije bedrijfswagen nog 100% aftrekbaar zijn. Met deze actie wil de overheid het duurzaam rijden zoveel mogelijk promoten en op die manier de hoge CO2 doen dalen. Naast deze actie bieden zij ook een aantal interessante voordelen voor particulieren, lees er meer over in dit artikel.

Wat zijn de voordelen voor particulieren?

Voor particulieren is er een mooi voordeel indien zij een laadpaal aan hun woning laten installeren. Zij kunnen tot 1.500 euro aftrekken van hun belastingen. Vanaf 1/9/2021 tot eind van dat jaar is een laadpaal 45% aftrekbaar, het jaar nadien is dit nog 30% en in 2023 bedraagt dit nog maar 15%.

Dit wil zeggen dat er ongeveer een netto tussenkomst is van 20% in de kostprijs van een laadpaal.

Er is ook een volledige vrijstelling van BIV en verkeersbelasting in het Vlaamse Gewest bij de aankoop van een 100% elektrische wagen. In het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest is deze regeling anders. Daarnaast bieden sommige lokale overheden een subsidie aan, maar dit is afhankelijk van gemeente tot gemeente.

Naast het fiscaal voordeel biedt een laadpaal aan je woning nog andere voordelen, zo is je eigen stroom goedkoper in vergelijking met stroom van een publieke plaats. Bovendien kan je met de energie die je zonnepanelen opwekken je wagen opladen. Zo maak je optimaal gebruik van de zonne-energie die je opwekt.

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan dit financieel voordeel:

  • Het moet gaan over een slimme laadpaal (laadtijd en laadvermogen kunnen worden aangestuurd door energiebeheerssysteem)
  • Er mag enkel gebruik gemaakt worden van groene stroom (hernieuwbare energie)

Vanaf  11 maart 2021 zal elke bouwaanvraag voor een nieuwbouw of ingrijpende renovatie op zijn minst voorbereidingen moeten treffen voor de installatie van laadpunten voor elektrische voertuigen. In 2025 breidt de verplichting uit naar bestaande gebouwen. Deze verplichting geldt enkel voor parkeerplaatsen in een gebouw of naastgelegen parkeerterrein.

Wat betekenen deze voorbereidingen? 

Voorziening van wachtbuizen en kabelgoten.

Wat zijn de voordelen voor bedrijven?

Goed nieuws voor bedrijven die hun laadpaal publiek toegankelijk maken.

Als je tussen 1/9/2021 en 31/12/2022 een laadpaal plaatst, kan je dit tot 200% fiscaal inbrengen. Bedrijven die dit tussen 1/1/2023 en 31/8/2024 doen, kunnen dit voor 150% fiscaal inbrengen.

Op voorwaarde dat deze minstens tijdens de kantooruren toegankelijk zijn voor derden. Dit biedt een enorm financieel voordeel voor handelaars die plaatsen voor elektrische wagens ter beschikking willen stellen. Hoe gemakkelijk zou het zijn dat uw klanten hun auto kunnen opladen tijdens het winkelen? Een win-win voor beide partijen.

Bovenop deze veranderingen wordt het voor bedrijven gewoon veel interessanter om te investeren in elektrische wagens. In 2026 zullen enkel emissievrij wagens nog 100% aftrekbaar zijn. Het is dus het ideale moment om te beginnen investeren in duurzame laadpalen.

Bekijk ons gamma aan laadpalen en vraag je vrijblijvende offerte aan. Wij geven jou met veel plezier persoonlijk advies.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *