Inhoud van de premie
Er komt een bijkomende premie voor mensen die een warmtepomp met zonnepanelen combineren. Deze premie komt bovenop de huidige premie voor zonnepanelen en heeft een vaste waarde van 1163 euro. Hou er rekening mee dat deze premie retroactief is en er dus nog wijzigingen en aanvullingen kunnen gebeuren. Deze maatregel komt er voor warmtepomp-eigenaars, omdat zij harder getroffen worden door de afschaf van de terugdraaiende teller. In de zomerperiode hebben zij een overschot aan zonnestroom en in de koude maanden een hoog elektriciteitsverbruik.
De aanvraag van deze premie is bijkomend en staat los van de aanvraag van de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen. Zodra deze premie is goedgekeurd krijgen eigenaars met een digitale meter tot 6 maanden na goedkeuring de tijd om de premie aan te vragen. Eigenaars van een klassieke Ferrarismeter hebben tot 6 maanden na de plaatsing van de nieuwe meter tijd om deze bijkomende premie aan te vragen. Dit kan tot uiterlijk 31 december 2025. De premie is er enkel voor mensen die een warmtepomp gebruiken voor de hoofdverwarming van hun woning of gebouw.
Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen is een toekomstgerichte investering en wordt voornamelijk geplaatst in nieuwbouwwoningen. Door deze installatie is je woning zeer energie-efficiënt, waardoor er in veel gevallen een korting van 50% wordt gegeven op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar. Er zijn wel een aantal voorwaarden om deze premie te kunnen verkrijgen. De voorwaarden kan u onderaan in dit artikel terugvinden. Daarnaast komt er ook een premie voor de automatische sturing van warmtepompen. Dit is een apparaat dat zelf beslist wanneer een toestel wordt ingeschakeld. Met dit systeem wordt er optimaal gebruik gemaakt van uw zonnestroom. De premie bedraagt 50% van het factuurbedrag met een maximum van 400 euro.
Mensen die hier recht op hebben kunnen hun retroactieve investeringspremie vanaf 1 oktober aanvragen via de website van Fluvius.
Een aantal voorwaarden
- U bent eigenaar van een elektrische warmtepomp als enige gebouwverwarming in combinatie met zonnepanelen met een omvormersvermogen van maximaal 10 kVA. De retroactieve investeringspremie voor warmtepompen komt toe aan wie op de datum van de inwerkingtreding van het besluit van de Vlaamse Regering de eigenaar is van de warmtepomp (dus van het gebouw dat de warmtepomp van verwarming voorziet).
- Zowel de warmtepomp als de zonnepanelen moeten in dienst zijn genomen, in de periode van 1 januari 2006 tot en met 31 december 2020.
- De omvormer van de zonnepaneleninstallatie is in staat elektriciteit te injecteren op het elektriciteitsdistributienet en heeft dat gedurende de voorbij 12 maanden nog gedaan.
- De warmtepomp werkt op elektriciteit.
- De warmtepomp dient als hoofdverwarming van de gebouweenheid (woning, kantoor,…).
- De eigenaar van de warmtepomp moet een of meerdere officiële bewijsstukken kunnen voorleggen die de datum van indienstname en de plaatsing van de warmtepomp staven (zoals een eindfactuur of een keuringsverslag, foto’s gelden niet als stavingstukken).
- De installatie moet over een digitale meter beschikken of een andere meter die de injectie en afname afzonderlijk kan meten.
- De warmtepomp blijft minstens 5 jaar in dienst na het verkrijgen van de premie.
- Per EAN-nummer komt slechts 1 warmtepomp in aanmerking voor de retroactieve investeringspremie van 1163 euro.