Energietechnieken in 2022

Wat veranderde er vanaf 1 januari 2022 op vlak van energietechnieken?

Hieronder een kort overzicht van de nieuwe regels in het nieuwe jaar.

Er is een vereenvoudigde renovatiepremie

In 2022 maken we komaf met de warboel van energie- en renovatiepremies en worden ze samengevoegd tot één allesomvattende renovatiepremie. Dit maakt de administratie veel vlotter en mensen weten ook beter waar ze recht op hebben.

Er zijn verstrengde EPB-eisen

  • E-peil:voor ingrijpende energetische renovatie van een woning wordt het E-peil verstrengd naar E60. In 2021 bedroeg dit nog E70.
  • S-peil:voor bouwaanvragen van nieuwe woongebouwen wordt het S-peil verstrengd naar S28 in plaats van S31 in 2021.

De premie voor zonnepanelen blijft.

Zonnepanelen zijn en blijven dus een interessante investering. Naast de premie zorgen ze voor een besparing op je energiefactuur en helpen ze mee aan een duurzame toekomst.

2022 is het perfecte jaar om een laadpaal te plaatsen. Liefst door Brever natuurlijk ?

Een laadpaal:

  • is de veiligste manier om je elektrische wagen op te laden.
  • is de snelste manier om op te (tot acht keer sneller dan een gewoon stopcontact).
  • De aansluiting van een slimme laadpaal op je zonnepanelen maakt het mogelijk om je elektrische wagen op te laden met 100% groene energie.

Header laadpaal

Momenteel zijn er nog te weinig laadpalen in België. Daarom zorgt de Vlaamse Overheid voor een belastingvoordeel voor zowel bedrijven als particulieren die een laadpaal plaatsen.

Om als particulier te genieten van een belastingkorting, moet je de laadpaal laten plaatsen tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024. De belastingvermindering bedraagt 45% indien de laadpaal wordt aangekocht voor 31 december 2022. Nadien daalt het percentage. De belastingaftrek voor particulieren is beperkt tot 1500 euro. Om in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel moet je aan enkele voorwaarden voldoen, zoals het laten keuren van de laadpaal.

Voor bedrijven is er een belastingvermindering van 200%. De laadpaal moet geïnstalleerd zijn in een semipublieke ruimte en dit voor 31 december 2022.

Vanaf 2026 zullen enkel elektrische bedrijfswagens hun fiscaal voordeel behouden. Belangrijk dus om niet te lang te wachten, zodat je niet te maken krijgt met ellenlange wachtrijen, alsook dat je de premie niet misloopt.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *