Vandaag is het dag van de ondernemer! Het ideale moment om Thomas Brever eens in de kijker te zetten.
Na zijn middelbare carrière, waar hij de richting elektriciteit volgde, besloot hij om verder te studeren. Na het verplichte zevende jaar (nodig wanneer je na BSO wil voortstuderen) koos hij voor de richting “Elektromechanica”. Na de drie jaar durende bacheloropleiding – die redelijk vlekkeloos verliep- startte hij in Leuven aan het schakelprogramma; “Master in de Industriële wetenschappen”. Deze studie vergde veel meer inzet, maar ook deze studie beëindigde hij -na heel wat zwoegen en zweten- met goede resultaten.
Als ingenieur in de Elektromechanica zijn er heel wat opties op de arbeidsmarkt, toch koos Thomas Brever ervoor om een eigen zaak uit de grond te stampen.
Thomas, waarom koos je ervoor om een eigen zaak op te richten?
“Ik hou van vrijheid. Wanneer je heel geëngageerd bent kan je met een eigen zaak veel bereiken, dat is niet altijd zo in dienstverband. Nu heb ik de mogelijkheid om onbeperkt mijn eigen ideeën uit te proberen, ik moet nergens in de pas lopen. Ik ben zelf trouwens ook opgegroeid in een familie met ondernemers. Ik vind het super om nu een eigen bedrijf te hebben dat mijn idealen weerspiegelt.”
Wat is jouw ambitie?
“Brever laten groeien tot een onderneming met meerdere filialen in België. We willen ook steeds meer grote projecten uitvoeren met Brever.”
Is er iemand waar je naar opkijkt en die als jouw voorbeeld fungeert?
“Niet specifiek iemand. Er zijn natuurlijk veel raakpunten met concurrenten. Ik heb soms echt bewondering voor hoe concurrenten uit de sector met bepaalde situaties omgaan. Ik probeer hier dan van te leren en dingen mee te nemen voor mijn eigen bedrijf of mijn eigen manier van zaakvoeren.”
Welke job zou je uitoefenen mocht je geen ondernemer zijn?
“Waarschijnlijk iets met projectmanagement in de Elektromechanica gezien de vrijheid en verantwoordelijkheid die hierbij horen. Ik organiseer graag en heb variatie nodig.”
Dankzij welke eigenschappen sta je volgens jou waar je nu staat?
“Doorzettingsvermogen, hard werken, technische kennis en durven.”
Hoe ziet jouw dag eruit, heb je een vast ritueel om de dag te starten?
“Mijn dag ziet er nooit hetzelfde uit, vaak duiken er onverwachtse wendingen op in de planning, bij de producten, bij het personeel,…. Dit maakt het hectisch maar ook leuk. Ik start de dag met een koffietje thuis en breng mijn oudste dochter naar school”
Hoe besteed je jouw vrije tijd het liefst?
“Ik ga graag mountainbiken en hou ervan om samen met de kinderen te eten. Op vakantie gaan met het hele gezin is mijn favoriet.”
Wat staat er privé nog op jouw bucketlist?
“We kochten op 25-jarige leeftijd een huis. Momenteel zijn we stilaan aan de verbouwingen begonnen, maar we hebben nog een lange weg te gaan. We gaan het huis volledig renoveren en er een echte leuke thuis van maken. Ik droom ervan om ooit op kajakvakantie te gaan, bijvoorbeeld in Noorwegen, als de kinderen groter zijn”
Wat is het slechtste advies of de meest foutieve informatie die je hoort over duurzame energie?
“Sinds de afschaffing van de terugdraaiende teller in januari 2021 zijn mensen soms fout geïnformeerd. Indien je reeds over een digitale meter beschikt geef je je geïnjecteerde zonne-energie op het straat niet gratis weg. Je krijgt daar tussen de 3 en 8 eurocent voor, afhankelijk van je energieleverancier. Ik krijg vaak klanten over de vloer die vragen om de zonne-energie af te schakelen omdat ze denken dat ze de energie gratis weggeven, dit is dus niet zo.”
Wat is er onmisbaar in het leven van een ondernemer?
“Personeel dat zelfstandig en ondernemend durft werken en een echtgenoot die je ondersteunt.”
Welk advies zou je meegeven aan startende ondernemers?
“Kennis is onbetaalbaar, laat je daarom omringen door mensen die je verder op weg kunnen helpen. Er zijn altijd zaken waar je zelf minder in thuis bent.
Dit zou ik zelf ook nog meer willen doen.”