Opwarming

Het nieuwste klimaatrapport & wat nu?

Wat is er aan de hand?

Dat onze aarde aan het opwarmen is is geen nieuws, maar dat de mensheid nu code rood krijgt voor zijn activiteiten wel. Het nieuwste klimaatrapport maakt duidelijk dat er dringender dan ooit actie nodig is en wij als bevolking kunnen ons hiervoor engageren. Veel recente gebeurtenissen, zijn een rechtstreeks gevolg van ons gedrag. Denk bijvoorbeeld aan de bosbranden door de hitte of de overstromingen.

Momenteel is de aarde met 1.1 graad opgewarmd in vergelijking met de periode van  1850 tot 1900. Het grote doel is om onder die 1.5 graad te blijven, maar daar zijn wel meerdere inspanningen voor nodig. Als we geen actie ondernemen dan blijft de aarde opwarmen en zullen de weerextremen zoals hittegolven en zware regenval blijven toenemen.

Wat kunnen wij doen?

Laadpaal NewMotion
Newmotion laadpaal

We moeten onze CO2-uitstoot drastisch verlagen en dat kunnen we onder andere doen door vaker met de fiets naar het werk te gaan of door elektrisch te rijden. Daarnaast komt één derde van de wereldwijde uitstoot van de broeikasgassen die vrijkomen bij het opwekken van energie. Om deze afdruk te verkleinen wordt de installatie van zonnepanelen geadviseerd. Op deze manier kan je jouw eigen groene energie opwekken. Bovendien blijft de installatie hiervan nog steeds een slimme investering, zelfs na de afschaffing van de terugdraaiende teller. Op dit moment wordt er nog steeds een premie voor gegeven en schommelt de terugverdientijd rond de 8 jaar. We raden wel aan om kleinere installaties te plaatsen, zodat je eigen verbruik gedekt blijft.

Zonnepanelen

Naast elektrisch rijden en het plaatsen van zonnepanelen zijn er nog tal van alternatieven. Door je woning beter te isoleren, heb je minder warmteverlies en daardoor heb je ook minder elektriciteit nodig om te verwarmen. Daarnaast kan je ook het verschil maken door je woning te verwarmen met een warmtepomp, hiervoor geeft de overheid ook premies. Los van de aanpassingen die jij kan doen aan je woning, kunnen we de CO2-uitstoot ook doen dalen door minder vlees te eten. Het hoeft zeker niet dagelijks, maar af en toe iets plantaardigs zorgt ook voor de nodige afwisseling. Bovendien is de lokale handelaar jouw beste vriend, want hoe dichterbij de producten hoe lager de transportuitstoot.

Niet alleen de bevolking moet engagement tonen, maar ook het beleid moet bekeken worden en hierop inspelen. Dankzij de verschillende premies en de nieuwe doelstellingen willen zij initiatief tonen en duurzame energie zoveel mogelijk promoten. Zo moet de hernieuwbare energie tegen 2030 40% van de energiemix bedragen. Dit heeft voornamelijk voor de auto-industrie een zware impact. Tegen 2035 moeten alle nieuwe wagens emissievrij zijn, daarom zal er enorm geïnvesteerd moeten worden in elektrisch rijden en in laadpalen. Dit zal grote inspanningen vragen om onze infrastructuur hierop aan te passen.

Hoe zit het met die premies?

Warmtepompen
Premie warmtepompen
Thuisbatterij

Premie batterijen

Zonnepanelen

De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen zelf (dus niet het vermogen van de omvormer).

  • 2021:  300 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 150 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.500 euro.
  • 2022: 225 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 112,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.125 euro.
  • 2023: 150 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 75 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 750 euro.
  • 2024: 75 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 37,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 375 euro.

12 zonnepanelen van 320 Wp, samen goed voor een vermogen van 3,84 kWp. Indien u aan alle voorwaarden voldoet, ontvangt u een premie van 3,84 x 300 euro = 1152 euro.

18 panelen van 300 Wp, samen goed voor een vermogen van 5,40 kWp. Indien u aan alle voorwaarden voldoet, ontvangt u een premie van 4 x 300 euro + 1,40 x 150 euro = 1410 euro.

Laadpalen

Voor laadpalen zitten er ook subsidies aan te komen, maar deze zijn nog niet bevestigd vanuit de overheid zelf.

 

Zit je nog met vragen? Of wens je advies op maat? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren, onze adviseurs helpen jou graag verder met al jouw vragen en bekijken samen hoe ieders project kan worden uitgevoerd.

Vraag je offerte aan

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *