Fiscaal voordeel laadpalen

Maak optimaal gebruik van je groene energie

Er zijn heel wat aanpassingen op til in verband met elektrisch rijden. We zien steeds vaker elektrische wagens rijden en het spreekt voor zich dat onze infrastructuur zich hieraan moet aanpassen. Vanaf 1 september 2021 verandert de regeling omtrent laadpalen en elektrisch rijden ingrijpend. Brever is er in ieder geval volledig klaar voor. 

Elektrisch rijden blijft groeien, sinds 2021 zijn elektrische wagens al voor 100% aftrekbaar voor bedrijven. De fiscale aftrekbaarheid voor niet-emissievrij auto’s zal vanaf 2023 beginnen dalen om het doel voor 2026 te behalen. In 2026 zullen enkel emissievrije bedrijfswagen nog 100% aftrekbaar zijn. Met deze acties wilt de overheid het duurzaam rijden zoveel mogelijk promoten en op die manier de hoge CO2 doen dalen. Hou er wel rekening mee dat het fiscaal voordeel na 2026 zal dalen. 

* Alle regelingen zijn onder voorbehoud van wijzingen vanuit de regering.

Welk voordeel heb ik als particulier?

Voor particulieren is er een mooi voordeel indien zij een laadpaal aan hun woning laten installeren. Zij kunnen tot 1.500 euro aftrekken van hun belastingen.

  • Plaatsing tussen 1/9/2021 en 31/12/2022 zijn voor 45% aftrekbaar
  • Plaatsing tussen 1/1/2023 en 31/12/2023 zijn voor 30% aftrekbaar
  • Plaatsing tussen 1/1/2024 en 31/12/2022 zijn voor 15% aftrekbaar

Dit wil zeggen dat er ongeveer een netto tussenkomst is van 20% in de kostprijs van een laadpaal.

Er is ook een volledige vrijstelling van BIV en verkeersbelasting in het Vlaamse Gewest bij de aankoop van een 100% elektrische wagen. In het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest is deze regeling anders. Daarnaast bieden sommige lokale overheden een subsidie aan, maar dit is afhankelijk van gemeente tot gemeente.

Naast het fiscaal voordeel biedt een laadpaal aan je woning nog andere voordelen, zo is je eigen stroom goedkoper in vergelijking met stroom van een publieke plaats. Bovendien kan je met de energie die je zonnepanelen opwekken je wagen opladen. Zo maak je optimaal gebruik van de zonne-energie die je opwekt.

Voorwaarden:

  • Het moet gaan over een slimme laadpaal (laadtijd en laadvermogen kunnen worden aangestuurd door energiebeheerssysteem)
  • Er mag enkel gebruik gemaakt worden van groene stroom (hernieuwbare energie)
laadpaal EvBox

Nieuwbouwprojecten

Vanaf  11 maart 2021 zal elke bouwaanvraag voor een nieuwbouw of ingrijpende renovatie op zijn minst voorbereidingen moeten treffen voor de installatie van laadpunten voor elektrische voertuigen. In 2025 breidt de verplichting uit naar bestaande gebouwen. Deze verplichting geldt enkel voor parkeerplaatsen in een gebouw of naastgelegen parkeerterrein. 

Vanaf 1 januari 2025 is het verplicht om bij meer dan 20 parkeerplaatsen minstens 2 laadpunten te voorzien.

Wat betekenen deze voorbereidingen? 

Voorziening van wachtbuizen en kabelgoten. 

Welk voordeel heb ik als bedrijf?

Goed nieuws voor bedrijven die hun laadpaal publiek toegankelijk maken. 

Als je tussen 1/9/2021 en 31/12/2022 een laadpaal plaatst, kan je dit tot 200% fiscaal inbrengen. Bedrijven die dit tussen 1/1/2023 en 31/8/2024 doen, kunnen dit voor 150% fiscaal inbrengen.

Op voorwaarde dat deze minstens tijdens de kantooruren toegankelijk zijn voor derden. Dit biedt een enorm financieel voordeel voor handelaars die plaatsen voor elektrische wagens ter beschikking willen stellen. Hoe gemakkelijk zou het zijn dat uw klanten hun auto kunnen opladen tijdens het winkelen? Een win-win voor beide partijen.

Bovenop deze veranderingen wordt het voor bedrijven gewoon veel interessanter om te investeren in elektrische wagens. In 2026 zullen enkel emissievrij wagens nog 100% aftrekbaar zijn. Het is dus het ideale moment om te beginnen investeren in duurzame laadpalen. 

Laadpalen voor bedrijven

Onze adviseurs staan u graag vrijblijvend bij met advies en offertes

Hoe gaan we te werk?

Overtuigd? Dien je aanvraag in en dan doorlopen we samen met jou ons stappenplan.

1

Adviserend bezoek

We luisteren naar uw wensen en gaan samen op zoek naar een passende oplossing.

2

Offerte

We gaan aan de slag met de besproken informatie en stellen een offerte op maat voor.

3

Uitvoering

Ons team maakt er een erezaak van om elk energieproject met de hoogste zorg af te werken.

4

Nazorg

Door een vakkundig onderhoud blijft uw installatie goed werken en worden rendementsverliezen vermeden.