Tips voor het kiezen van de geschikte warmtepomp

Kan je wat extra hulp gebruiken bij het kiezen van een geschikte warmtepomp?  
Met deze tips helpen wij jou alvast op weg!

Om een juiste keuze te maken uit het gamma aan warmtepompen, dien je volgende factoren in overweging te nemen:

– Het kostenplaatje
Afhankelijk van welk type warmtepomp je kiest, zal ook de kostprijs verschillen. De installatie van een aerothermische warmtepomp (lucht-water of lucht-lucht) is een stuk goedkoper dan van een geothermische warmtepomp (grond-water).  Daar staat dan wel tegenover dat een aerothermische warmtepomp ook een lager rendement heeft.

Voor de installatie van een warmtepomp kan je rekenen op een subsidie. Je kan de subsidie, per type warmtepomp, terugvinden op de website van de Vlaamse Overheid.

– Het rendement van de warmtepomp (uitgedrukt in COP en SPF-waarde).
Hierbij wordt de verhouding uitgedrukt tussen de hoeveelheid elektriciteistverbruik en de verkregen warmte, m.a.w. hoeveel levert jouw warmtepomp op.

– Warmte afgifte

De warmte afgifte van een warmtepomp kan gebeuren op verschillende manieren. Kies je voor een lucht-lucht warmtepomp dan wordt de warmte via een binnenunit met warme lucht aan de ruimte overgedragen.

Bij een lucht-water of grond-water systeem gebeurt dit via water. De warmte kan dan afgegeven worden door radiatoren, vloerverwarming of ventilo convectoren.

Samengaand met het rendement, is er bij warmtepompen ook telkens een SPF waarde, dewelke in tegenstelling tot de COP-waarde rekening houdt met de thermische en elektrische verliezen alsook  met de variabele temperatuur van de warmtebron in de zomer en in de winter. Bij een geothermische warmtepomp is de warmte stabiel. Warmte die uit de grond of uit bodemwater wordt gehaald is steeds dezelfde temperatuur, zowel in de zomer als in de winter. Bij de aerothermische warmtepomp daalt je rendement aanzienlijk wanneer het buiten koud is.

– Huis met tuin of zonder tuin
Bij een grond-water warmtepomp heb je een tuin nodig. Voor verticale boringen blijft de nodige oppervlakte beperkt, er moet een afstand van ongeveer 5 meter tussen de boringen voorzien worden. Voor een standaard woning komt men vaak met twee boringen toe waardoor het nodige tuinoppervlak beperkt blijft.

Bij een horizontaal captacienet loopt de oppervlakte op en moet u vooral rekening houden met obstakels zoals bomen. Ook toekomstige plannen zoals het plaatsen van een zwembad moeten in rekening worden gebracht.

Wij hebben kort even enkele belangrijke punten aangehaald. Toch nog niet voldoende geïnformeerd met deze tips? Neem dan zeker ook een kijkje op onze website waar je de voor- en nadelen van de verschillende warmptepompen kan terugvinden. Je kan ook steeds contact met ons opnemen, onze adviseurs helpen u graag verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *